måndag 28 januari 2013

Tomas Gunnarsson – Att Överlista Jante
Utgiven av: Gunnarssons Förlag
ISBN: 978-91-87225-01-7

Jag vet inte hur jag började intressera mig för det här med varför man beter sig som man gör. Jo, förresten… jag vet precis varför men visst är det ett bra sätt att inleda en recension? Det här är en mycket intressant och – faktiskt, väldigt lättlästbok om Jantelagen och om hur vi ska undvika att fasta i de fällor som den skapar åt oss. Poängen är att lyfta både sig själv och andra och det är väl en så god ambition som någon?

Jag fick först nys om boken via facebooksidan. Precis innan dess hade jag haft en diskussion just kring ämnet att förklara krig med Jante. Kanske inte i de ordalagen men principen fanns där. Naturligtvis blev jag intresserad av boken och tänkte att det skulle vara ypperligt intressant att ta reda på vad andra ansåg om problemen.

En väldigt pedagogisk bok uppenbarade sig framför mig. Det är otroligt svårt att inte genast falla pladask för dess charm. Metaforiskt talar Tomas om hattar, så kallade Jantehattar, som vi tar på oss när vi tror att vi inte duger. Motsatsen till dessa kallas i Tomas värld för Dugahattar och det är väl en alldeles utmärkt motpol. Det är ju precis det som det handlar om, känslan av att duga. Jag förenklar förstås en hel del nu eftersom jag inte har de insikter som författaren till boken har.

Boken är uppdelad i sex kapitel som ger en naturlig övergång mellan övergripande beskrivningar till mer detaljerade instruktioner om hur man kan tänka för att undvika fällorna. Jag säger kan, därför att det inte står någonstans att det är ett tvång, man måste nog hitta sina egna vägar, de man trivs med, och inte blint lita på att författaren ger oss det rätta svaren hela tiden. Det är väl också lite poängen tycker jag, att se det här som en sorts ögonöppnare och inte som ett facit.

Text varvas med tabeller. Styckena är korta och lättöverskådliga och det är många rubriker (och underrubriker) vilket gör att det aldrig blir segt. Är man en ovan läsare har man hela tiden små korta mål att nå. Bara ett stycke till, och sedan är det lätt att det blir ett till och ett till och innan man vet ordet av är kapitlet slut.

Jag gillade boken skarpt! Den gav mig många insikter och redan innan jag hade läst ut den hade jag faktiskt begagnat mig av dess tips och råd. Jag kan verkligen rekommendera den till dem som tycker sig ha fastnat i Jantelagens fällor och inte vägar ta för sig, vill vara andra till lags och inte synas. Det är här är boken som reder ut begreppen! Dessutom har jag lärt mig att Jante inte är någon person som jag alltid har trott, utan en plats i Aksel Sandemose roman En Flykting Korsar Sitt Spår. En bok som för övrigt numera finns i min önskelista!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar