lördag 6 juli 2013

Fulcanelli – Katedralernas MysteriumÖversättning: Kjell Lekeby
Utgiven av: Vertigo Förlag
ISBN: 9789186567088

Jag skulle vilja säga att förorden, det är flera stycken, är ovärderliga när det gäller den här boken. Hade det inte varit för dem hade jag inte haft en aning om vad det var för en bok men nu får man reda på att det är ett centralt alkemiskt verk som dessutom är tämligen mytomspunnet. I synnerhet gäller detta författaren som är helt okänd. Teorier om hens verkliga identitet finns men inga riktiga bevis för att det skulle förhålla sig på det ena eller det andra sättet existerar. Det finns också i vanlig ordning, när det gäller sådana här verk, efterord och analyser av innehållet som otvivelaktigt kan vara till gagn för den som söker tillgodogöra sig innehållet på det sätt som avsetts.

Själv kan jag inte påstå att min kunskap ökade nämnvärt. Det är naturligtvis inte för att jag skulle vara extra påläst inom alkemin utan snarare att det som skriv går över mitt förstånd. Jag kan förstås tillgodogöra mig bilder och beskrivningarna av dem. Det kan till och med vara intressant att ta del av symbolvärden och liknande, men det går lite för långt. Ungefär på varje sida finns det omfattande fotnoter och referenser till helt andra verk och författare. Och skulle det inte råka finnas det på någon enstaka sida så är det terminologi på latin att ta del av. Och som inte det vore nog ska det mesta ändå utläsas som något slags kod. Jag ska ärligt säga att efter att ha ägnat ett par veckor åt att läsa igenom boken så fattar jag ingenting. Åtminstone inte om man ska se det som alkemisk litteratur.


Det jag kan få ut av boken är jämföranden av olika katedralers konsthantverk. Om det sen egentligen finns något samband där eller om allt bara är en enda stor konspirationsteori (jodå, tanken slog mig flera gånger), är en helt annan sak. Hos mig kommer boken att ingå i min samling av Vertigos böcker, det är ungeför den enda glädje jag har av den. Det är otvivelaktigt en vacker bok så den gör dig fint i bokhyllan dit den nu ska förpassas att samla damm…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar