söndag 30 september 2012

Eva Hedén: Grekiska SagorUtgiven av: Norstedts Förlag
ISBN: 97889178421107

Den här boken gavs för första gången ut 1956 och det märks ganska tydligt på språkbruket i den. Visserligen passar det väl in till själva ämnet – sagor. Ett ålderdomligt språk är lite förknippar med just det menar jag. Dessutom är det ju väldigt gamla myter, sägner och sagor som behandlas. Det är inte första gången jag läser denna bok och den har varit i min ägo i ganska många år vid det här laget. Mitt minne antog helt sonika att det var en synnerligen lättlast och intressant bok som kunde passa bra som mellanläsning mellan två mer komplicerade och ansträngande böcker.

Och det är sant! Det krävs inte mycket engagemang för att förstå bokens innehåll. Det är skrivet på ett mycket kortfattat sätt och ger en stor överblick över Gudarna och hjältarna i den grekiska mytologin. För överskådlig skulle jag vilja säga! Det enda man gör är att skrapa lite på ytan och det är visst bra som första inblick i det hela men jag vill nog ha mer kött på benen i dagens läge. Det är mycket namn och jag har svårt för att komma ihåg vem som är förälder till vem och det verkar sannerligen vara en enda röra. Om inte Gudarna har haft rena sexorgierna har de i alla fall bedragit varandra till höger och vänster för jag tycker att alla har barn med alla, en del Gudar och en del hjältar.

Egentligen finns det väl inte mycket mer att säga. Troligen riktar sig boken till en yngre publik än vad undertecknad kan sägas ingå i och det förklarar förstås de övergripande beskrivningarna. Vill man gå djupare än de mest uppenbara historierna från grekisk mytologi får man söka sig någon annanstans. I nuläget vet jag inte riktigt vart men det tål säkert att forskas kring. Någon med förslag?